Το Συριακό ζήτημα και η προσφυγιά στο προσκήνιο σε μια ενημερωτική εκδήλωση του δικτύου πολίτων Pro-tasis Σε μια άκρως ενημερωτική συζή...

Το Συριακό ζήτημα και η προσφυγιά στο προσκήνιο

Το Συριακό ζήτημα και η προσφυγιά στο προσκήνιο
σε μια ενημερωτική εκδήλωση του δικτύου πολίτων Pro-tasis

Σε μια άκρως ενημερωτική συζήτηση για το Συριακό ζήτημα από την κορυφή ως τις παρυφές του και το παράπλευρο δράμα της προσφυγιάς, το δίκτυο πολιτών Pro-tasis έθεσε, το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα του Κοβενταρείου, το πλαίσιο ενός διαλόγου με στοιχεία ψυχραιμίας και τεκμηρίωσης.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Aref Al Obeid, Καθηγητής Γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής Σχολής Ευελπίδων και Δημήτρης Σταματόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, έδωσαν μέσα από μια αναλυτική προσέγγιση στο πριν και στο σήμερα τις πολλές διαστάσεις του Συριακού ζητήματος που το καθιστούν τόσο εκρηκτικό και δισεπίλυτο ταυτόχρονα.



Όπως τονίστηκε και από τους δύο ομιλητές, άριστους γνώστες της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής, είναι πολύ δύσκολο  μέσα από τα δικά μας ερμηνευτικά σχήματα να κατανοηθεί η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και το πως οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάζονται να παρατήσουν τα σπίτια τους. Επίσης, έγινε σαφές ότι οι εξωτερικοί παίκτες έχουν τα δικά τους συμφέροντα που διαχρονικά εξυπηρετούν, ενώ περιγράφηκαν ο ρόλος του καθεστώτος Άσαντ, της αντιπολίτευσης, αλλά και του ISIS -που όπως τονίστηκε- ήρθε για να μείνει.

Σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype από τη Γαλλία, ο Σύρος πρόσφυγας Μουσταφά Αλ Ντρουμπί με τη βοήθεια στην παράλληλη μετάφραση του Καχλάν Συριανού που συνέβαλε καθοριστικά και στη διοργάνωση της εκδήλωσης, περιέγραψε την πορεία του από τη Συρία μέσω Ελλάδας στη Γαλλία όπου βρίσκεται πλέον.

Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με το κοινό που έθεσε τους δικούς τους προβληματισμούς και ανησυχίες για την κατάσταση.