Tο δίκτυο pro-tasis είναι μια ομάδα ανθρώπων, στόχος της οποίας είναι να συζητήσει-αναδείξει προβλήματα και να προτείνει λύσεις σε αυτά, ...

About us

Tο δίκτυο pro-tasis είναι μια ομάδα ανθρώπων, στόχος της οποίας είναι να συζητήσει-αναδείξει προβλήματα και να προτείνει λύσεις σε αυτά, παρέχοντας βήμα διαλόγου στον κάθε πολίτη, με μόνη προϋπόθεση την κοινή επιθυμία βελτίωσης της ζωής όλων μας.

Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και καλωσορίζουμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να εκφράσουν την άποψη τους και να δράσουν ως ενεργοί πολίτες. Επιδίωξή μας είναι να μεγαλώσει η ομάδα σε αριθμούς και να αποτελέσει πρότυπο κοινωνικής δραστηριοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρηματολογία.

Οι στόχοι μας αναλυτικά
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω προτάσεων και δράσεων που σκοπό έχουν να προάγουν την ανάπτυξη του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτισμικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

  • Η δυναμική παροχή γνώσεων & πληροφοριών  για  αναπτυξιακά, πολιτικά, επιμορφωτικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά - πολιτισμικά ζητήματα.

  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας της περιοχής με έμφαση στην καινοτομία και στην αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού.

  • Η πραγματοποίηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών, αναπτυξιακών και λοιπών, μικρής κλίμακας, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.

  • Η αλλαγή των πρακτικών της τρέχουσας κοινωνικής δραστηριοποίησης συλλόγων-κινήσεων κλπ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

  • Η Δημιουργία μιας περιφερειακής ευέλικτης ηλεκτρονικής κοινότητας (e-community) η οποία τοποθετεί τη δυνατότητα χρήσης των τεχνολογιών επικοινωνίας σε ένα διευρυμένο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας (e-Democracy).

  • Η παραγωγή – πρόκληση δημόσιου διαλόγου, κυρίως, με τεκμηριωμένα επιστημονικά εργαλεία και προτάσεις, παράλληλα με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης.

  • Οι συμμετοχικές διαδικασίες να ξεπερνούν τα όρια των παραδοσιακών οργανώσεων-μελών-συλλόγων και να βρίσκονται κοντύτερα στις προσεγγίσεις των «νέων κοινωνικών κινημάτων» με έμφαση στην φυσική αλλά και ηλεκτρονική δικτύωση.

  • Η κατάργηση των παραδοσιακών φραγμών μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού, θεσμικής-μη θεσμικής δράσης, πολιτικής-κοινωνίας με τρόπους που δεν αναπαράγουν τις υπαρκτές μορφές ελέγχου, ρυθμίσεων και κρατικής παρέμβασης.

  • Η προαγωγή καινοτόμου δράσης που ενσωματώνει τη λογική  της ‘παγκοσμιοποίησης από κάτω’, δηλαδή την απόκτηση των ικανοτήτων των ίδιων των πολιτών να μπορούν να διεκδικήσουν το κοινωνικό τους μέλλον σε σχέση με την «παγκοσμιοποίηση από πάνω» των επιχειρήσεων, κεφαλαίων και της καταναλωτικής ομοιομορφίας